İstiridye mantarı ilk kez Birinci Dünya Savaşı sırasında Almanya'da yetiştirilmeye başlanmıştır. Bu mantar türünün sağlık açısından çok yararlı olduğu sonradan tespit edilmiş ve şuanda tüm dünyada ticari bir besin olarak üretilmektedir. İstiridye mantarı özellikle kolestrol düşürücü faydası ile bilinmektedir. Bunun yanında bağışıklık sistemini güçlendirici, hücre yenileyici vb. özellikleri de bulunmaktadır.
Bu kadar faydası olan bir mantar çeşidi olunca tabi İtalyanlar bol bol tüketiyor istiridye mantarını. Türkiye'de ise şuanda üretimi çok yeterli olmadığı için özellikle İtalya ve Yunanistan'dan ithal edilmekte...
İstiridye mantarının sotesi gerçekten çok lezzetli oluyor. Hem de bu kadar faydası varken mutlaka denemelisiniz... Tarifimiz şu şekilde:
Malzemeler:

250 gr istiridye mantarı
2-3 diş ince kıyılmış sarımsak
1 yemek kaşığı limon suyu
1 yemek kaşığı elma sirkesi
6-7 adet maydanoz
Zeytinyağı
Tuz
Karabiber
Kekik
Yapılışı:
İstiridye mantarlarımızı güzelce yıkayalım. İçlerinde büyük olanlar varsa daha küçük parçalara ayıralım. Bu mantar türü yıkandığında çok fazla su çektiği için yıkadığımız mantarları havlu kağıdın üzerine serip, başka bir kağıt havlu ile sularını çektirelim.
Teflon tavaya 4-5 kaşık zeytinyağı ekleyelim, ısındıktan sonra mantarlarımızı tavaya (her bir mantar tava yüzeyine değecek şekilde) dizelim. Orta ateşte mantarların her iki tarafı da karamelize oluncaya kadar; mantarları sık sık çevirmeden, pişirelim. Daha sonra, mantarlarımızın üzerine 1 kaşık tereyağımızı ekleyelim ve ara sıra karıştırarak pişirmeye devam edelim. Tuz, karabiber ve sarımsakları ilave edelim, sarımsaklar kızarıncaya kadar pişirelim. Kekik, limon suyu ve elma sirkemizi ekleyelim ve limon suyu ile sirke buharlaşana kadar bekleyelim. Limon suyu ve sirke buharlaştıktan sonra ocağımızın altını kapatalım ve ince kıydığımız maydanozları da sotemize ekledikten sonra, soteyi karıştıralım ve sıcak sıcak servis edelim. Afiyet olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder