Sayfalar

Translate

30 Ekim 2013 Çarşamba

Fırında Biftek

Biftek Kızartma





















Biftek, dünyada "steak" adı altında çok farklı lezzetlerde pişirilmektedir. Dünyaca ünlü olan bir biftek çeşidi de Floransa usulü biftektir (Bistecca alla Fiorentina). Floransa usulü biftek süt danasının sırtından "T" şeklinde çıkarılan etin marine edildikten sonra odun kömürünün üzerinde tütsülenerek pişirildiği ve az pişmiş halde yenilmesi makbul olan bir biftek çeşididir. Nitekim, bu az pişmiş biftek çeşidi çoğu Türk'ün damak tadına uymayabilir. Biz Türkler genelde eti canlı, kanlı yemeğe alışık değiliz ve etin biraz da baharatlarla lezzetlendirilmesini isteriz. Aşağıda vereceğim biftek tarifinin bu damak tadına çok uygun olduğunu söyleyebirim. İşte tarifimiz:

Bistecca alla Fiorentina


Malzemeler :



Marine için:

2 adet 500 gr biftek
4 yemek kaşığı zeytinyağı
2 çorba kaşığı yoğurt
2 çorba kaşığı sirke
Karabiber
Kekik
Tuz
Kırmızı pul biber

 Diğer malzemeler:

2 yemek kaşığı zeytinyağı
4 adet orta boy patates
4 adet domates
4 adet kırmızı ya da yeşil taze biber
2 adet kuru soğan
5-6 diş sarımsak



Yapılışı:

Bifteklerimizi marine etmek için üzerine, zeytinyağı, yoğurt, sirke, karabiber, kekik, tuz ve pul biber ekleyelim ve güzelce karıştırdıktan sonra buzdolabında yaklaşık 1 saat  bekletelim.

Teflon tavaya 2 yemek kaşığı zeytinyağı koyarak etlerimizi de ekleyelim. Bir süre sonra etler suyunu bırakacaktır. Etler suyu çekene kadar pişirelim.

Bifteklerimizi fırın tepsisine alalım. Soğanlarımızı soyup, kalın halkalar şeklinde doğrayıp, fırın tepsisine yerleştirelim. Sarımsaklarımızı soyup, her bir dişi ortadan ikiye ayırarak tepsiye ekleyelim. Domateslerimizi de halka halka kalın dilimler halinde doğrayıp, tepsiye yerleştirelim. Taze biberleri ise bütün olarak tepsiye ekledikten sonra patatesleri soyup, elma dilimler halinde doğrayıp tepsinin 4 bir kenarına dizelim. Tepsiye 1,5 bardak sıcak su ekleyelim ve tepsinin üzerini aliminyum folyo ile kapatalım. 200 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 20-25 dakika pişirelim. Patateslerin piştiğinden emin olduktan sonra tepsinin üzerinden aliminyum folyoyu kaldıralım ve etlerin ve malzemelerin kızarması için 4-5 dakika fırının ızgarasında pişirelim. Bifteğimiz hazır, afiyet olsun...


Bu tarifi mantar soslu denemek isterseniz "Mantar Soslu Biftek" tarifine bakınız.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder