Sayfalar

Translate

2 Aralık 2013 Pazartesi

Aşure























Malzemeler:

1 su bardağı aşurelik buğday
Yarım su bardağı nohut
Yarım çay bardağı fasülye
1 su bardağı kuru üzüm
2 su bardağı toz şeker
1 adet portakalın rendelenmiş kabuğu
15 su bardağı su

Üzerine:

İri çekilmiş ceviz
Badem
Nar taneleri
Toz tarçın


Yapılışı:

Buğday, fasülye ve nohudu yıkayıp, bir gece önceden ıslatalım. Ertesi gün üzerine 15 bardak su ekleyip, kaynatalım. Kaynadıktan sonra üzerinde oluşan köpüğü kevgir yardımı ile alalım. Aşurelik buğdayımız iyice yumuşayıncaya kadar yaklaşık 2-2,5 saat kısık ateşte ara sıra karıştırarak pişirelim. Aşure koyulaşmaya başlayınca kuru üzümümüzü yıkayıp, ilave edelim. Şekeri ekleyip kaynatmaya devam edelim. En son rendelenmiş portakal kabuğumuzu ekleyelim, biraz kaynattıktan sonra ateşten alalım ve sıcak sıcak kaselerimize boşaltalım. Soğuyunca üzerlerini ceviz, badem, nar ve toz tarçın ile süsleyip, servis edebiliriz. Afiyet olsun...

Fırında beşamel soslu karnabahar




Fırında beşamel soslu karnabahar















Malzemeler:

1 adet orta boy karnabahar
3 çorba kaşığı un
2 çorba kaşığı tereyağı
3 su bardağı süt
2 su bardağı kaşar peyniri rendesi
Parmesan peyniri (isteğe göre)
Karabiber
Tuz


Yapılışı:

Karnabaharı buharda haşlayalım. Sosu için tereyağımızı eritelim ve üzerine unu ekleyelim. Un pembeleşinceye kadar kavuralım. Un kavrulduktan sonra sütümüzü yavaş yavaş karışımımızı karıştıra karıştıra ekleyelim. Karışım kıvam alınca, tuzu ekleyip, tekrar karıştıralım.

Haşlanmış karnabaharımızı yağlanmış borcamımıza dökelim. Üzerine tuz ve karabiber ekledikten sonra daha önceden hazırşamış olduğumuz beşamel sosumuzu karnabaharın üzerine ekleyelim. Bu şekilde 180 derece ısınmış fırında pişirelim. Karnabaharların üzerleri kızarınca fırından çıkardığımız karnabaharın üzerine kaşar peynirimizi ekleyip, yaklaşık 5 dakika pişirmeye devam edelim. kaşarlar eridikten sonra karnabaharımızı servis edebiliriz. Üzerine isteğe bağlı olarak parmesan peyniri rendesi ekleyebilirsiniz. Afiyet olsun...

Fettucine Alfredo



























Malzemeler (2 kişilik):

200 gr fettucini
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı un
2-3 diş sarımsak
1+1/4 su bardağı süt
1+1/4 su bardağı parmesan peyniri
1/3 su bardağı ricotta peyniri
Maydanoz veya taze fesleğen (isteğe göre)
Tuz
Karabiber

Sosu:

Isınmış tavaya tereyağını ekleyip eritelim, zeytinyağını ve arkasından unu ilave edip, kavuralım. Un sararınca sütü karıştıra karıştıra ekleyelim. Orta ateşte kıvam alıncaya kadar pişirelim. Daha sonra parmesanımızı ekleyelim. İyice karıştırdıktan sonra ince kıyılmış sarımsağımızı ekleyelim ve birkaç dakika pişirelim. En son ricottayı ve sonrasında karabiber ile tuzu ilave edelim. Bu aşamaların hiçbirinde sütün kaynatmamaya dikkat edelim.


Makarnanın hazırlanışı:

Fettucinimizi paketin üzerinde yazan süre kadar haşlayalım. Paketin üzerinde süre belirtilmemiş ise fettucini genel olarak çabuk pişen bir makarna türü olduğundan 4-5 dakika sonrasında tadına bakmanızı tavsiye ederim. "Al dente" kıvamını yakalayınca ocağın altını söndürüp, makarnamızı süzelim. Makarnalarımızı servis tabağına aldıktan sonra üzerlerine sosumuzu ve isteğe göre taze fesleğen veya maydanoz ile parmesanımızı ekleyelim. Afiyet olsun...

18 Kasım 2013 Pazartesi

İtalyan Usulü Tiramisu

Tiramisu



















Bir İtalyan tatlısı olan Tiramisu, İtalyanca "tira mi su" yani "pick me up" anlamına gelir. Bu ismin verilmesinin temel sebebi ise içerisinde bulundurduğu kakao ve espressodur.

İtalyanların genellikle yemeklerden sonra tatlı yeme alışkanlığı bulunmamaktadır, yemeklerini daha çok meyve ile sonlandırmayı tercih ederler. Yemeklere tatlı ilave edilmesi genellikle özel bir durumu işaret eder. Bu yüzdendir ki; İtalyan tatlıları unutulmaz lezzet kombinasyonlarını bir araya getirerek tarih boyunca dikkatleri çekmeyi başarmıştır. İtalyan tatlıları arasında en popüleri kuşkusuz tiramisudur. Şimdi bu tatlının tarifine bakalım:

Kedidili

Malzemeler:

6 yumurta sarısı
1 su bardağı şeker
1 1/4 bardak mascarpone peyniri
1 3/4 bardak krema
2 adet 12'li kedidili (Savoiardi marka)
1/2 bardak soğuk espresso
1 yemek kaşığı kakao

Yumurta sarıları ile şekeri çelik bir kapta çırpalım ve benmari usulü yumurtalarımızı pişirelim. Bunun için başka bir tencereye su koyarak kaynatalım. Yumurta sarısı ile şeker karışımımızın olduğu tencereyi kaynayan suyun üzerine oturtalım. Ancak, bu işlemi yaparken üstteki tencerenin su ile temas etmediğinden emin olalım. Yumurta sarılarını ve şekeri hızlıca 5 dakika boyunca çırpalım, karışım kremamsı bir hale gelince ocaktan alalım. Bu karışımın içerisine mascarpone peynirimizi ve arkasından kremamızı ekleyerek karıştıralım.

Espresso kahvemizi hazırlayıp, soğutalım. Kedidili bisküvilerimizi tek tek espresso kahvemize batırıp servis tabağımıza dizelim. Üzerine hazırladığımız kremanın yarısını dökelim. Kremanın üzerine tekrar bir sıra kahve ile ıslanmış kedi dilimizi dizelim ve ardından kremamızı ekleyelim. Tiramisumuzu buzdolabında 4-5 saat kadar bekletelim. Servis ederken tel süzgecimize kakaoyu koyarak tiramisunun üzerini tamamen kaplayacak şekilde kakaomuzu serpelim. Afiyet olsun...

12 Kasım 2013 Salı

Cannoli Siciliani



















"Cannoli Siciliani" bir Sicilya tatlısıdır. İsmini, hamurun metal borulara sarılıp boru gibi şekil verilmesinden almaktadır. İçerisindeki kremanın sadece ricotta peyniri ve şekerden oluşması sebebiyle çok hafif ve çok lezzetli bir tatlıdır. Yapılışı da oldukça kolaydır. Ancak, hamura boru şeklinin verilmesi için metal kalıplara ihtiyaç duyulmaktadır. Türkiye'de bu kalıplardan bulmak mümkün olmayabilir ama boru şeklinde tahta ya da metal kalıplar oluşturabilirsiniz.


Malzemeler:

Hamuru için:

250 gr un (1 + 2/3 su bardağı un)
50 gr tereyağı (2 çorba kaşığı)
30 gr şeker (2 çorba kaşığı)
1 çay kaşığı toz tarçın
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kahve
1 yemek kaşığı kakao
1 adet orta boy yumurta

Kreması için:

750 gr ricotta peyniri (koyun sütünden yapılmış)
300 gr şeker

Yapılışı:

Öncelikle kabımıza hamuru hazırlamak için gerekli olan tüm malzemeleri ekleyip, oldukça katı bir hamur yoğuralım. Hamurumuzu yuvarlayalım ve streç filme sardıktan sonra buzdolabında yaklaşık 1 saat dinlendirelim.

Krema için ricotta peynirimiz ile şekeri bir kapta karıştıralım ve kabın üstünü kapatarak yaklaşık yarım saat kadar buzdolabında bekletelim. Yarım saat sonra ricotta ve şeker karışımımızı tel süzgeçten geçirelim ve "Cannoli Siciliani" lerimizi doldurmak üzere buzdolabına kaldıralım. Dilerseniz kremaya parça çikolata, meyve şekerlemesi ya da antapfıstığı vs. ekleyebilirsiniz.

Hamurumuzu 3-4 mm kalınlığında açalım ve boyutları yaklaşık 10 cm olacak şekilde kare kare keselim. Hamur parçalarından her birini metal kalıplara saralım. Hamurun uçlarını yapıştırmak için yumurta beyazını kullanabiliriz. Kızartma tenceremize bol yağ ekleyelim ve kalıplara sardığımız hamurları kızartalım. Kızaran hamurlar soğuduktan sonra, hamurları metal kalıplardan çıkaralım.

Buzdolabında beklettiğimiz kremamızı sıkma torbamıza boşaltalım ve krema ile "Cannoli Siciliani" lerimizi dolduralım. Doldurduğumuz "Cannoli Siciliani" lerimizin üzerine pudra şekeri serpiştirdikten sonra servis edebiliriz. Afiyet olsun...

9 Kasım 2013 Cumartesi

Fırında Levrek ve Fırında Patates




Fırında Levrek










Malzemeler (2 kişilik):

2 adet levrek
Fırında Patates Kızartması3 adet orta boy patates
1 adet soğan
4 adet defne yaprağı
1 adet taze biberiye
Tuz
Karabiber (tane ve çekilmiş)
Kırmızı pul biber
Kekik
Zeytinyağı


Yapılışı:

Levreklerimizi güzelce temizleyip, yıkadıktan sonra üzerlerine tuz, kırmızı pul biber, karabiber, kekik atalım. Biraz da zeytinyağı gezdirip, baharatlarımızı levreklere güzelce yedirelim. Uzunlamasına doğradığımız soğanları, defne yaprağını, biberiyeyi ve bir miktar tane karabiberleri levreğimizin karın bölgesine yerleştirelim. Fırınımızın ızgarasını açıp, 180 derecede yaklaşık yarım saat pişirelim.

Patateslerimizi soyduktan sonra, elma dilimi şeklinde doğrayalım. Doğradığımız patatesleri ayrı bir tepsiye alıp üzerlerine tuz, karabiber, kırmızı pul biber, biberiye ve zeytinyağı gezdirelim. Patateslerimizi de levreğimiz ile birlikte fırına sürebiliriz. Ancak patatesler levreklere göre daha hızlı pişeceği için, levreğimizi fırına sürdükten sonra patateslerimizi hazırlayabiliriz.

Bu menünün yanına bir de güzel bir mevsim salata iyi olacaktır. Afiyet olsun...

7 Kasım 2013 Perşembe

İstiridye Mantar Sote

İstiridye Mantar Sote

















İstiridye mantarı ilk kez Birinci Dünya Savaşı sırasında Almanya'da yetiştirilmeye başlanmıştır. Bu mantar türünün sağlık açısından çok yararlı olduğu sonradan tespit edilmiş ve şuanda tüm dünyada ticari bir besin olarak üretilmektedir. İstiridye mantarı özellikle kolestrol düşürücü faydası ile bilinmektedir. Bunun yanında bağışıklık sistemini güçlendirici, hücre yenileyici vb. özellikleri de bulunmaktadır.

Bu kadar faydası olan bir mantar çeşidi olunca tabi İtalyanlar bol bol tüketiyor istiridye mantarını. Türkiye'de ise şuanda üretimi çok yeterli olmadığı için özellikle İtalya ve Yunanistan'dan ithal edilmekte...

İstiridye mantarının sotesi gerçekten çok lezzetli oluyor. Hem de bu kadar faydası varken mutlaka denemelisiniz... Tarifimiz şu şekilde:

Malzemeler:
İstiridye Mantarı

250 gr istiridye mantarı
2-3 diş ince kıyılmış sarımsak
1 yemek kaşığı limon suyu
1 yemek kaşığı elma sirkesi
6-7 adet maydanoz
Zeytinyağı
Tuz
Karabiber
Kekik

Yapılışı:

İstiridye mantarlarımızı güzelce yıkayalım. İçlerinde büyük olanlar varsa daha küçük parçalara ayıralım. Bu mantar türü yıkandığında çok fazla su çektiği için yıkadığımız mantarları havlu kağıdın üzerine serip, başka bir kağıt havlu ile sularını çektirelim.

Teflon tavaya 4-5 kaşık zeytinyağı ekleyelim, ısındıktan sonra mantarlarımızı tavaya (her bir mantar tava yüzeyine değecek şekilde) dizelim. Orta ateşte mantarların her iki tarafı da karamelize oluncaya kadar; mantarları sık sık çevirmeden, pişirelim. Daha sonra, mantarlarımızın üzerine 1 kaşık tereyağımızı ekleyelim ve ara sıra karıştırarak pişirmeye devam edelim. Tuz, karabiber ve sarımsakları ilave edelim, sarımsaklar kızarıncaya kadar pişirelim. Kekik, limon suyu ve elma sirkemizi ekleyelim ve limon suyu ile sirke buharlaşana kadar bekleyelim. Limon suyu ve sirke buharlaştıktan sonra ocağımızın altını kapatalım ve ince kıydığımız maydanozları da sotemize ekledikten sonra, soteyi karıştıralım ve sıcak sıcak servis edelim. Afiyet olsun...

5 Kasım 2013 Salı

Hardallı Patates Salatası



















Malzemeler :

4 adet patates
2 yemek kaşığı hardal
1 su bardağı yoğurt
1 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı krem peynir
1 yemek kaşığı taze krema (Creme Fraiche)
Tuz
Karabiber
4-5 adet yeşil soğan
Yarım demet maydanoz

Patatesleri soyup, küp küp doğradıktan sonra tuzlu suyun içerisinde haşlayalım. Patatesler dağılmadan haşlandıktan sonra soğuması için bir kaseye alalım.

Başka bir kase içerisinde yoğurt, zeytinyağı, hardal, krem peynir, taze krema, tuz ve karabiberi karıştırıp, hazırladığımız karışımı patateslerin üzerine dökelim. İnce ince kıydığımız yeşil soğan ve maydanozu da ekledikten sonra salatamızı karıştıralım. Salatamız hazır, afiyet olsun...




31 Ekim 2013 Perşembe

Ev yapımı taze krema

Taze Krema
















Kremalı yemekler için hazır kremalar kullanabileceğiniz gibi "Creme Fraiche" adı verilen Fransız mutfağının klasiklerinden olan taze kremayı da kullanabilirsiniz. Bu krema, içerisinde % 30 ila % 45 arasında tereyağı içeren ve bakteri kültürü ile ekşi tat verilmiş bir kremadır. Bu krema bildiğim kadarıyla Türkiye'de bulunmuyor bu sebeple evde hazırlanması gerekiyor. Evde yapılan krema her ne kadar orjinal Creme Fraiche'nin yerini tutmasa da yemeklerinizi veya tatlılarınızı lezzetlendirmek için aşağıdaki tarifi deneyebilirsiniz.

Malzemeler (250 ml taze krema için):

200 ml krema
50 ml buttermilk veya kefir

Temiz bir kavanozun içerisine krema ile kefiri ya da krema ile buttermilki ekleyelim, iyice karıştırdıktan sonra kavanozun ağzını kapatalım. Karışımı oda sıcaklığında yaklaşık 24 saat bekletelim. Bu zaman zarfında krema koyulaşacaktır, bu aşamadan sonra taze kremanızı buzdolabında saklayıp 2 ay kadar kullanabilirsiniz.

Tarifte buttermilk de kullanabilirsiniz diye belirttik ama buttermilk nedir, nasıl yapılır?

Buttermilki yurtdışında marketlerde bulabilmek mümkün ancak bildiğim kadarıyla Türkiye'de maalesef bulunmuyor. Buttermilk'in tam Türçe karşılığı, tereyağının çalkalanmasından sonra arta kalan sıvıdır. Nasıl yapıldığına gelince:

Malzemeler :

1 bardak süt
1 yemek kaşığı elma sirkesi ya da limon suyu

1 bardak süt ile 1 kaşık elma sirkesi ya da limon suyunu oda sıcaklığında karıştırıp, 5 dakika bekletmeniz yeterli. bu sürenin sonunda sütte tanecikler oluştuğunu göreceksiniz.


30 Ekim 2013 Çarşamba

Mantar Soslu Biftek

Mantar Soslu Biftek


Malzemeler :



Marine için:

2 adet 500 gr biftek
4 yemek kaşığı zeytinyağı
2 çorba kaşığı yoğurt
2 çorba kaşığı sirke
Karabiber
Kekik
Tuz
Kırmızı pul biber

Mantar sos için:

1/2 kg. mantar
5 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet kuru soğan
1 çay kaşığı köri
1 kutu krema
Tuz
Karabiber




Mantar sosun yapılışı:

Teflon tavaya  5 yemek kaşığı zeytinyağımızı ekleyelim. Kuru soğanımızı yemeklik doğrayıp, pembeleşinceye kadar kavuralım. Mantarlarımızı ince ince doğradıktan sonra, kavrulmuş soğanımıza ekleyelim. Mantarlar bir süre sonra sulanacaktır. Suyunu çekene kadar pişirelim. Pişmeye yakın karabiber ve tuzu ekleyelim. Suyunu çekince kremamızı ekleyelim. En son olarak köriyi de ekleyelim. Sosumuzu karıştırıp, ocağın altını kapatabiliriz.

Kremayı evde yapmak isterseniz "Ev yapımı krema" tarifine göz atabilirsiniz.


Yapılışı:

Bifteklerimizi marine etmek için üzerine, zeytinyağı, yoğurt, sirke, karabiber, kekik, tuz ve pul biber ekleyelim ve güzelce karıştırdıktan sonra buzdolabında yaklaşık 1 saat  bekletelim.

Teflon tavaya 2 yemek kaşığı zeytinyağı koyarak etlerimizi de ekleyelim. Bir süre sonra etler suyunu bırakacaktır. Etler suyu çekene kadar pişirelim.

Bifteklerimizi fırın tepsisine alalım. Arzu edilmesi durumunda, "Fırında Biftek" tarifinde belirttiğim patates, soğan, taze biber, sarımsak, domates vs gibi sebzeler ekleyerek tepsinizi zenginleştirilebilirsiniz. Tepsiye 1,5 bardak sıcak su ekleyelim ve tepsinin üzerini aliminyum folyo ile kapatalım. 200 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 20-25 dakika pişirelim. Biftekler piştikten sonra tepsinin üzerinden aliminyum folyoyu kaldıralım ve  kızarmaları için bifteklerimizi 4-5 dakika fırının ızgarasında pişirelim.Bifteğimizi tabaklara aldıktan sonra üzerine körili mantar sos gezdirip servis edebiliriz. Afiyet olsun...



Fırında Biftek

Biftek Kızartma





















Biftek, dünyada "steak" adı altında çok farklı lezzetlerde pişirilmektedir. Dünyaca ünlü olan bir biftek çeşidi de Floransa usulü biftektir (Bistecca alla Fiorentina). Floransa usulü biftek süt danasının sırtından "T" şeklinde çıkarılan etin marine edildikten sonra odun kömürünün üzerinde tütsülenerek pişirildiği ve az pişmiş halde yenilmesi makbul olan bir biftek çeşididir. Nitekim, bu az pişmiş biftek çeşidi çoğu Türk'ün damak tadına uymayabilir. Biz Türkler genelde eti canlı, kanlı yemeğe alışık değiliz ve etin biraz da baharatlarla lezzetlendirilmesini isteriz. Aşağıda vereceğim biftek tarifinin bu damak tadına çok uygun olduğunu söyleyebirim. İşte tarifimiz:

Bistecca alla Fiorentina


Malzemeler :



Marine için:

2 adet 500 gr biftek
4 yemek kaşığı zeytinyağı
2 çorba kaşığı yoğurt
2 çorba kaşığı sirke
Karabiber
Kekik
Tuz
Kırmızı pul biber

 Diğer malzemeler:

2 yemek kaşığı zeytinyağı
4 adet orta boy patates
4 adet domates
4 adet kırmızı ya da yeşil taze biber
2 adet kuru soğan
5-6 diş sarımsak



Yapılışı:

Bifteklerimizi marine etmek için üzerine, zeytinyağı, yoğurt, sirke, karabiber, kekik, tuz ve pul biber ekleyelim ve güzelce karıştırdıktan sonra buzdolabında yaklaşık 1 saat  bekletelim.

Teflon tavaya 2 yemek kaşığı zeytinyağı koyarak etlerimizi de ekleyelim. Bir süre sonra etler suyunu bırakacaktır. Etler suyu çekene kadar pişirelim.

Bifteklerimizi fırın tepsisine alalım. Soğanlarımızı soyup, kalın halkalar şeklinde doğrayıp, fırın tepsisine yerleştirelim. Sarımsaklarımızı soyup, her bir dişi ortadan ikiye ayırarak tepsiye ekleyelim. Domateslerimizi de halka halka kalın dilimler halinde doğrayıp, tepsiye yerleştirelim. Taze biberleri ise bütün olarak tepsiye ekledikten sonra patatesleri soyup, elma dilimler halinde doğrayıp tepsinin 4 bir kenarına dizelim. Tepsiye 1,5 bardak sıcak su ekleyelim ve tepsinin üzerini aliminyum folyo ile kapatalım. 200 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 20-25 dakika pişirelim. Patateslerin piştiğinden emin olduktan sonra tepsinin üzerinden aliminyum folyoyu kaldıralım ve etlerin ve malzemelerin kızarması için 4-5 dakika fırının ızgarasında pişirelim. Bifteğimiz hazır, afiyet olsun...


Bu tarifi mantar soslu denemek isterseniz "Mantar Soslu Biftek" tarifine bakınız.



28 Ekim 2013 Pazartesi

Fırında Enginar






Yunan ve Romalılardan dünya mutfağına yayılan enginar daha çok Akdeniz Mutfağında kendine has lezzeti ile diğer sebzeler ile birlikte pişirilerek yemek, çorba ve salata şeklinde kullanılmaktadır. İtalya'da hemen her restaurantın menülerinde görebileceğiniz bu sebze en çok kızartılarak tüketilmektedir. Çünkü asıl Roman usulü enginar kızartılarak yapılır... Bu tarifte ise enginarı kızarttıktan sonra bir aşama daha ileriye giderek üzerine mozzarella peynirli bir karışım ekleyip, fırına süreceğiz. İşte tarifimiz:







Malzemeler :

4 adet enginar (küçük olanlardan seçelim)
1 su bardağı un
1 adet limonun suyu
2 adet mozzarella peyniri
Kızartmak için zeytinyağı
Parmesan peyniri
4 adet orta boy patates
10-15 dal maydanoz
Kuru nane
Tuz
Karabiber


Yapılışı:

Küçük ve ince tip enginarlarımızı uçlarından keselim ve dışındaki sert yaprakları ayıklayalım. Saplarını uzunca bırakalım.Enginarları ortalarından uzunlamasına ikiye böldükten sonra ortalarındaki tüylü kısımları temizleyelim. Bu aşamada limonlu su hazırlayıp, temizlediğimiz enginarları kararmamaları için limonlu suda bekletelim.

Bir kabın içerisine unumuzu ekleyelim. Una biraz su ekleyerek kıvamlı bir karışım haline getirelim. İkiye böldüğümüz enginarları boylamasına tekrar ikiye bölelim ve unlu karışımıza bulayalım. Zeytinyağımızı tavada kızdırdıktan sonra enginarlarımızı kızartalım.

Patateslerimizi soyup, küp küp doğradıktan sonra kızartalım. Fırın tepsisine önce patatesleri, üzerine de kızarttığımız enginarları dizelim.

Ayrı bir kapta mozzarella peyniri ile maydanoz, kuru nane, karabiber ve tuzumuzu karıştıralım. T Bu karışımı fırın tepsimizde enginarların üzerine güzelce yerleştirelim. 180 derece ısıtılmış fırında mozzarella peyniri eriyene kadar pişirelim. Enginarımızı fırından çıkarttıktan sonra üzerine parmesan peyniri ekleyerek, servis edebiliriz. Afiyet olsun...









25 Ekim 2013 Cuma

Porçini Mantarlı Makarna

Porçini mantarlı fettucini

Porçini mantarı
İtalyanların en meşhur mantarıdır porçini mantarı... Müthiş aromatik, çok leziz bir mantar. Bu mantarları haziran ayından sonbaharın sonuna dek taze olarak bulabilmek mümkün. Ayrıca, İtalya'da dondurulmuş olarak da her mevsim satılıyor.

İtalya'da bu mantarı en çok makarna sosu olarak kullanıyorlar. Peki bu eşsiz lezzetli sosu nasıl hazırlıyorar? İşte cevabı:

Malzemeler (2 kişilik):

200 gr fettucini
200 gr porçini mantarı
2 diş sarımsak
1 adet acı kırmızı biber
4-5 kaşık zeytinyağı
Parmesan peyniri
10-15 dal maydonoz
Tuz
Karabiber

Sosu:

Tavaya zeytinyağını ekleyip, kızdıralım. Ezilmiş sarımsakları ve ince ince doğradığımız acı kırmızı biberi tavaya ilave edelim ve kavuralım. Porçini mantarlarımızı yıkayıp, doğradıktan sonra tavaya ekleyelim. Mantar suyunu çekene kadar pişirelim. Tuz ve karabiber ekledikten sonra ocağın altını kapatabiliriz, sosumuz hazır...

Makarnanın hazırlanışı:

Fettucinimizi paketin üzerinde yazan süre kadar haşlayalım. Paketin üzerinde süre belirtilmemiş ise fettucini genel olarak çabuk pişen bir makarna türü olduğundan 4-5 dakika sonrasında tadına bakmanızı tavsiye ederim. "Al dente" kıvamını yakalayınca ocağın altını söndürüp, makarnamızı süzelim. Ancak, daha sonra kullanılmak üzere makarna suyundan biraz ayırmakta fayda var. Haşlanan fettucinileri tavada hazırladığımız karışıma ekleyelim. Dilerseniz bu aşamada tavaya 50 gr kadar hazır mantar sosu da ilave edebilirsiniz. İtalya'da genellikle marketlerin makarna reyonlarında hazır soslar da bulunuyor. Bu soslar taze olarak hazırlanmış olup, hiçbir katkı maddesi içermiyor. Dolayısı ile gayet sağlıklı ve kıvam arttırıcılar. Ben bu şekilde hazır soslardan alıp, fettuciniye ekledim, makarnanın kıvamını ve lezzetini arttırdığını söyleyebilirim. Sos ile makarnanızı karıştırdıktan sonra eğer makarnanız birbirine yapışıyor ise daha önce ayırmış olduğunuz makarna suyundan 1-2 kaşık ekleyerek karışımın kıvamını ayarlayabilirsiniz. Son olarak ince kıydığımız maydonozları karşımımıza ekleyip, makarnalarımızı tabaklara servis edelim ve üzerlerine parmesan peyniri eklemeyi unutmayalım... Afiyet olsun...


24 Ekim 2013 Perşembe

Kabaklı Makarna


Kabaklı spaghetti








Makarna, İtalyanların "Primi Piatti" yani "Aperatif" olarak ana yemek öncesi yedikleri yemek türüdür. İtalyanların bu vazgeçilmez, her sofrada olmazsa olmaz yemeklerini bir çok sos kullanarak farklı tatlarda yaptıklarını biliyorsunuzdur. Bu farklı tatlardan biri de kabak ile yapılanı... İsmini duyunca kabaklı makarna olur mu demeyin tadı gerçekten harika, denemenizi tavsiye ederim... Tarifimiz şu şekilde:






Malzemeler:


Kıyılmış taze soğan
1 paket spaghetti
5-6 adet orta boy kabak
1 demet taze soğan
2-3 diş sarımsak
Dilimlenmiş kabakTaze nane
Taze fesleğen
Zeytinyağı
Tuz
Karabiber
Parmesan Peyniri

taze fesleğenYapılışı:

Kabakları yıkayıp, kabuklarını sıyırdıktan sonra ince halka dilimler halinde doğrayalım. Tavaya zeytinyağımızı ekleyelim. Sarımsakların kabuğunu soyduktan ve ezdikten sonra tavaya ilave edelim. Sarımsakları zeytinyağında biraz kavuralım. Ardından ince dilimlediğimiz kabakları tavaya ekleyelim. Kabakların sulanmaması için ateşin altını biraz açalım. Kabaklarımız sararıp, yumuşayıncaya kadar pişirelim. Kabaklar pişerken taze soğanlarımızı temizleyip, beyazlarını ince halkalar halinde; yeşil yapraklarını ise iri iri doğrayalım. Kabaklar piştikten sonra taze soğanımızın beyazını ekleyip, biraz soteleyelim. Ardından soğanın yeşil yapraklarını ekleyip, sotelemeye devam edelim. Taze nane ve taze fesleğenlerimizi doğradıktan sonra onları da tavaya ekleyerek, karıştıralım. Taze nane yok ise kuru nane ile de deneyebilirsiniz. Son olarak sosumuza tuz ve karabiber ekleyerek, karıştıralım.
sotelenmiş kabak

Sosumuz hazırlanırken makarnamızı kaynamış suda "al dente" yani "dişe gelecek şekilde" haşlayalım. İtalya'da marketlerden taze makarna bulabiliyorsunuz ve bu makarnaların haşlanma süreleri paketlerinin üzerinde yazılı oluyor. Genel olarak haşlanma süreleri makarnanızın çeşidine göre 4-8 dakika arasında değişebiliyor. Makarna paketinin üzerinde herhangi bir süre belirtilmemiş ise 4-5 dakika sonrasında makarnanızın tadına bakmanızı ve "al dente" kıvamına geldiği zaman ocaktan almanıızı tavsiye ederim.

Makarnanızı haşlayıp, süzdükten sonra üzerine hazırladığınız sosu ilave edip, ocakta 1-2 dakika pişirin. Tabaklara aldığınız makarnalarınızın üzerine parmesan peyniri ekleyerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun...

23 Ekim 2013 Çarşamba

Porçini ve İstiridye Mantarlı ve Mozzarellalı Pizza


















İtallya'da yaşayıp porçini mantarını sevmeyen biri var mıdır bilemiyorum. Porçini mantarı, İtalyan mutfağında en çok kullanılan mantar çeşitlerinden biridir. Kendine özgü aroması ile tüm yemeklere fark katar. Şimdi bu leziz mantarla yapılan pizzanın tarifine bir bakalım:


Malzemeler:

Sosu için:

3-4 yemek kaşığı domates püresi
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz
Kekik

Üzeri için: 

150 gr porçini mantarı
150 gr istiridye mantarı
2 adet mozzarella peyniri
Zeytinyağı
Tuz
Pul biber
Karabiber

Yapılışı:

Fırın tepsisini zeytinyağı ile yağlayın. "Pizza Hamuru Yapılışı" sayfasında anlatmış olduğum hamurun yarısını açıp, fırın tepsisine ince bir şekilde yayın. Hamurun her yerine gelecek şekilde sosu ekleyin ve 180 derece ısıtılmış fırında yaklaşık 5 dakika pişirin. Bu arada istiridye mantarınızı güzelce yıkayın be büyük olan parçaları daha küçük parçalar haline getirmek için dilimleyin. Hamuru fırından çıkararak üzerine porçini mantarını, dilimlemiş olduğunuz istiridye mantarlarını ilave edin. Mozzarela peynirini halka dilimler halinde doğrayıp ekleyin. Mümkünse pizzanızı Buffalo Mozzarellası ile hazırlayın, bu mozzarellanın çok daha güzel eridiğini ve tadının çok daha lezzetli olduğunu göreceksiniz. Pizzanızın üzerine karabiber ve pul biber ekleyin. İsteğe göre pizzanıza gorgonzola peyniri ve parmesan da ilave edebilirsiniz. Bu peynirlerin de pizzanızı lezzetlendireceğinden emin olabilirsiniz. 180 derece ısıtılmış fırında mozzarella peyniri eriyene kadar pişirin. Afiyet olsun...

Patatesli Pizza





İtalyanların patates ve biberiye ile yaptıkları, hazırlanışı kolay ama tadı da bir o kadar leziz olan pizzası... Patatesli pizzanın tarifi ise şu şekilde:


Malzemeler:

2-3 adet patates
Biberiye
Zeytinyağı
Tuz
Pul biber
Karabiber

Yapılışı:

Fırın tepsisini zeytinyağı ile yağlayın. "Pizza Hamuru Yapılışı" sayfasında anlatmış olduğum hamurun yarısını açıp, fırın tepsisine ince bir şekilde yayın. Patateslerin kabuğunu soyduktan sonra, ince halka dilimler halinde dilimleyin. Patates halkaların ince olarak dilimlenmesi güzelce pişmesi ve kızarması için çok önemli, dilerseniz bu aşamada rendenin dilimlemeye yarayan kesici kısmını kullanabilirsiniz. Patatesleri resimde gördüğünüz şekilde dizdikten sonra üzerine bol biberiye, kırmızı pul biber ve karabiber ekleyin. Patateslerin üzerinde biraz zeytinyapı gezdirdikten sonra 180 derece ısıtılmış fırında pizzanızı patatesler kızarıncaya dek pişirin. Afiyet olsun...

Pizza Margherita








Pizza Margherita, 1889 yılında Napolili Şef Raffaele Esposito'nun İtalyan bayrağı renklerini temsil etmek üzere mozzarella, domates ve fesleğen ile hazırladığı pizzayı Kraliçe Margherita Teresa Giovanna'ya sunması ile ortaya çıkmıştır. Kraliçenin pizzayı çok beğenmesinden sonra bu pizzaya Margherita ismi verilmiştir.

İtalya'da kaldığım sürece çok beğenerek yediğim ve bu sebeble her fırsatta yaptığım Margherita'nın tarifi ise şu şekilde:

Malzemeler:

Sosu için:

3-4 yemek kaşığı domates püresi
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz
Mozzarella Buffalo
Kekik

Üzeri için:

2 adet mozzarella
Gorgonzola peyniri (isteğe göre)
Parmesan (isteğe göre)
7-8 adet cherry domates
Taze fesleğen
Karabiber

Yapılışı:

Fırın tepsisini zeytinyağı ile yağlayın. "Pizza Hamuru Yapılışı" sayfasında anlatmış olduğum hamurun yarısını açıp, fırın tepsisine ince bir şekilde yayın. Hamurun her yerine gelecek şekilde sosu ekleyin ve 180 derece ısıtılmış fırında yaklaşık 5 dakika pişirin. Hamuru fırından çıkararak üzerine mozzarela peynirini halka dilimler halinde doğrayıp ekleyin. Mümkünse pizzanızı Buffalo Mozzarellası ile hazırlayın, bu mozzarellanın çok daha güzel eridiğini ve tadının çok daha lezzetli olduğunu göreceksiniz. Cherry domatesleri ortadan ikiye böldükten sonra onları da ekleyin ve es son olarak fesleğeni yaprak yaprak ekleyin, tepsinin üzerine karabiber ekleyin. İsteğe göre pizzanıza gorgonzola peyniri ve parmesan da ilave edebilirsiniz. Bu peynirlerin de pizzanızı lezzetlendireceğinden emin olabilirsiniz. 180 derece ısıtılmış fırında mozzarella peyniri eriyene kadar pişirin. Afiyet olsun...

21 Ekim 2013 Pazartesi

Pizza Hamuru Nasıl Yapılır?


Malzemeler:

3 su bardağı un
1 paket yaş maya
1 bardak ılık süt
1/4 bardak zeytinyağı
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz

Öncelikle un, hamurun hazırlanacağı kaba eklenir ve orta yerinden havuz gibi açılır. Süt ısıtılır ve maya ve şeker ile havuzun içerisine eklenerek, maya ezilir. Mayalanması için birkaç dakika bekletildikten sonra diğer malzemeler de eklenip, hamur ele yapışmayacak kıvama gelene kadar yoğrulur. Bu aşamada gerektiği takdirde un ilavesi yapılabilir. Hamur mayalanması için buzdolabı poşetine alınarak, ılık bir yerde mayalanana kadar bekletilir. Mayalanan hamurdan 2 adet fırın tepsisi büyüklüğünde pizza yapabilirsiniz, afiyet olsun...